گروه : تیتریک » گزارش
ساعت : 11:42
شناسه : 19175
تاریخ : 01 آبان 1397
بهشتی که کتابداران آفریدند بهشتی که کتابداران آفریدند

کتابخانه‌های مناطق محروم، تنها مراکز فرهنگی موجود در آن مناطق هستند. کتابخانه کامبوزیا در منطقه شیرآباد زاهدان در زمینه خدمات سوادآموزی به کودکان بی‌شناسنامه نیز فعالیت دارد.

به گزارش هاتف سیستان و بلوچستان، کتابخانه‌ها همیشه یک مامن و یک پناهگاه برای اهالی کتاب و علاقه‌مندان به مطالعه بوده‌اند. جمله مشهوری این روزها با برداشت از شعری از زنده‌یاد حسین پناهی مدام مطرح می‌شود که با توجه به کثرت استفاده می‌توان گفت که تبدیل به ضرب المثل شده: «به بهشت نمی‌روم اگر در آنجا کتاب نباشد.»
 
کتابخانه استاد امیرتوکل کامبوزیا یکی از کتابخانه‌های مهم در مناطق محروم است که منابعی غنی دارد. این کتابخانه در کلاته کامبوزیا، نزدیک محله شیرآباد زاهدان واقع است. کلاته کامبوزیا توسط مرحوم امیرتوکل کامبوزیا از اصحاب کلنل محمدتقی‌خان پسیان و از مخالفان رژیم پهلوی و از دشمنان سرسخت رژیم صهیونیستی، پس از تبعیدش در سال ۱۳۱۲ به زاهدان ساخته شد. مرحوم کامبوزیا کتابخانه‌ای غنی شامل منابع فارسی و لاتین داشت که اکنون در کتابخانه کامبوزیا قرار دارد.
 
صادقه کامبوزیا، فرزند مرحوم کامبوزیا و مدیر کتابخانه کامبوزیا درباره فعالیت‌های این کتابخانه گفت: کتابخانه کامبوزیا نزدیکترین مرکز فرهنگی به محله شیرآباد زاهدان است. شیرآباد یکی از مهم‌ترین و وسیع‌ترین مناطق حاشیه‌ای زاهدان است. وضعیت اقتصادی ساکنان این منطقه بسیار اسف بار است و بیشتر کودکان و نوجوانان ساکن در این منطقه شناسنامه ندارند، بنابراین نمی‌توانند به مدرسه بروند و در معرض انواع خطرات اجتماعی قرار دارند. اگر کسی روی این بچه‌ها کار فرهنگی نکند همه در آینده مجرم خواهند شد.
 
وی افزود: ما توانستیم روی بسیاری از کودکان و نوجوانان منطقه شیرآباد تاثیر فرهنگی گذاشته و آنها را جذب خود کنیم تا کمتر در آن منطقه جرم خیز و در معرض آموزش‌های نامناسب باشند. سعی کردیم با کمک همکاران کتابخانه و همچنین فعالان فرهنگی منطقه بویژه فعالان فرهنگی بلوچ، در سبک زندگی این بچه‌ها تاثیر بگذاریم. البته بودجه‌ای برای این برنامه‌ها نداریم و تمام آنها خودجوش است و هزینه‌ها نیز یا از طریق شخصی یا به توسط فعالان فرهنگی و خیرین تامین می‌شود.
 
کامبوزیا ادامه داد: ما همه بچه‌های منطقه شیرآباد را در کتابخانه عضو می‌کنیم. همانطور که گفتم بسیاری از اینها شناسنامه ندارند و ما به ناچار نام پدر یا سرپرست خانواده را ثبت کرده و بر اساس مشخصات شناسنامه‌ای آنها به کودکانشان کتاب امانت می‌دهیم. تعدادی از این کودکان نیز که شوق سوادآموزی داشتند، اما به دلیل نداشتن شناسنامه در مدارس پذیرش نمی‌شدند، در کتابخانه سواد یاد گرفتند. البته با معرفی برخی از این کودکان به تعدادی از مدارس، توانستیم آنها را جذب آموزش و پرورش رسمی کنیم.
 
مدیر کتابخانه کامبوزیا همچنین تعدادی از کودکان و نوجوانان ساکن در منطقه شیرآباد زاهدان را نخبه خواند و ادامه داد: تعدادی از این فرزندان هوش بسیار زیادی دارند، اما متاسفانه خانواده آنها توانایی تامین نان شب‌شان را هم ندارند. با کمک خیرین توانستیم این بچه‌ها را به مدرسه بفرستیم و برخی لوازم آموزشی را نیز برای آنها فراهم کنیم. باید اشاره کنم که برخی از ناشران تهرانی هم به صورت مداوم برای ما ضمن ارسال کتاب، دفتر مشق و مداد و… می‌فرستند که ما در اختیار این کودکان و نوجوانان می‌گذاریم.